Yükleniyor . . .

Helikopter Ebeveyn Olabilir Misiniz?

Evet, kulağa tuhaf gelebilir sevgili anne ve babalar. Helikopter ebeveynlik, aslında şu an dünyanın konuştuğu bir terimdir ve genellikle çocukların etrafında dönen anne ve babaların, onları kontrol etmeye ve korumaya çalışırken bir yandan da hayatlarını kolaylaştırmaya çalışmalarıyla karakterizedir. Uzmanlar, bu tür ebeveynliği çocuklarına sürekli olarak müdahale etme eğilimi olarak yorumlarlar ve bu durumda ebeveynler, çocuklarına sorumluluk vermekten kaçınabilirler. Anne ve babalar sizlere sesleniyorum; gerçekten sorumluluk vermekten kaçınıyor olabilir miyiz? Aslında 21. yüzyıl, bu konuda önemli bir dönemeçtir çünkü 2024 yılı itibariyle Plüton-Kova, Neptün-Koç ve Uranüs-İkizler seyrini yaşayacağımız bir evreye giriş yapacağız. Bu evrede jenerasyon gezegenleri neredeyse tamamen yer değiştirecek ve toplumların anlayışını, tüketimini kökten değiştirecek. Bu durum çocuklarımızın bağımsızlığını daha çok arttırırken, bizler de Kova Çağını resmen yaşamaya başlamış olacağız.

21. Yüzyılın Ebeveynlik Anlayışı ve Kova Jenerasyonu Etkisi

Helikopter ebeveyn olarak tanımlanan bireyler, çocuklarıyla duygusal bir bağ kurmayı amaçlarlar. Dolayısıyla 2024-2036 yılları arasında, ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına sürekli müdahale etme eğilimleri tarihin tozlu sayfalarına karışırken, yerini daha rehber odaklı bir ebeveynlik anlayışına bırakabilir.

Sosyal ve kişisel yaşamlarını çocuklarına adamaktan çekinmeyen anne ve babalar, kendilerine yeni ilgi alanları ve hobiler bulabilirler. Öte yandan, 21. yüzyılın Kova Jenerasyonu, ebeveynlerinin alışkanlıklarını ve yaşam tarzını benimseyebilirler. Dolayısıyla, çocuklar ebeveynlerinin dünyasını daha fazla etkileyebilirler. Bu yüzyılın ruhu, ebeveyn-çocuk iletişimini de derinden etkileyecek gibi görünüyor.

Helikopter Ebeveynliği Nasıl Tanımlarız Ve Hangi Özelliklere Sahiptir?

  • Aşırı Kontrolcü Davranışlar: Çocuklarının nerede olduklarını, kiminle olduklarını ve ne yaptıklarını sürekli olarak takip etme eğilimindedirler.
  • Sürekli Endişe ve Kaygı: Çocukların yaşamlarını kontrol etme isteği ve gelecek planlamasında aktif rol oynama çabaları vardır.
  • Sorumluluk Vermeme: Ebeveynler, çocuklarına, "yapamazsın" veya "dur, ben yapayım" gibi ifadelerle müdahale edebilirler.
  • Zamanlarını Çocuklarına Adamak: Bu tür ebeveynler, çocukların gereksinimleri ve istekleri için kişisel zamanlarını feda edebilirler.
  • Karar Alma Yetisine Müdahale Etme: Helikopter ebeveynler, çocuklarının kendi kararlarını verme yetisini sınırlayabilirler.
  • Düşük Tolerans: Bu ebeveynler, çocukların hatalarına veya zorluklarına düşük bir tolerans gösterebilirler.
  • Sınır Koymada Aşırı Hassaslık: Çocuklarına sınırlar koyma konusunda aşırı hassas olabilirler.

Unutmayın ki sevgili anne ve babalar, özellikle önümüzdeki 15 yıl boyunca ebeveynlik tarzlarımızın değişeceği ve çocuklarımızın daha fazla bağımsızlık kazanacağı bir döneme giriş yapacağız.

Doğum Tarihlerine Göre Satürn'ün Çocuklarımız Üzerindeki Etkisi

Tabi buraya kadar çalışarak belirtiğim konular biz anneleri daha yakından ilgilendiriyor. Eskiden adı “kontrolcü” olan şimdilerde ise “helikopter” tanımıyla var olan bu terim, bizim davranışlarımızı değiştirdikçe, çocuklarımızında Satürn konumlarına göre belirtiğim tutumlarının değişeceğini unutmayın. Uzmanların helikopter ebeveynlikle ilgili yaptıkları tanımlamalar size uyuyorsa ve  çocuklarımızı etkisi altına alır mı diye sorguluyorsanız, çocuğunuzun haritasında ki öğrenme bölümünü temsil eden Satürn burcundan birtakım çıkarımlar yapabiliriz.

  • 30 Ekim 2009 - 6 Ekim 2012 tarihleri arasında dünyaya gelen bir çocuğunuz varsa Satürn’ü Terazi’dir. Bu da içe kapanma gibi davranışlar sergilemesine neden olabilir.
  • 6 Ekim 2012 -24 Aralık 2014  tarihleri arasında dünyaya gelen bir çocuğunuz varsa Satürn’ü Akrep’tir. Bu tarihler arasında dünyaya gelen çocuklar, sorumluluk duygusu geliştirmemek için inat ediyor olabilir.  
  • 24 Aralık 2014 - 20 Aralık 2017 tarihleri arasında dünyaya gelen bir çocuğunuz varsa Satürn’ü Yay’dır. Bu yaş grubu helikopter ebeveyn tarafından büyütülürse eğer kendi başına karar verme becerilerini geliştirmemelerine neden olur.
  • 20 Aralık 2017- 22 Mart 2020 doğumlu bir çocuğunuz varsa Satürn’ü Oğlak’tır. Bu çocuklarımızın ise duygusal  dikkat çekme eğlimi daha yüksek olabilir. Bu çocuklar, helikopter ebeveyne sahiplerse, onları duygu patlamalarıyla yönetirler.
  • 22 Mart 2020- 8 Mart 2023 doğumlu bir çocuğunuz varsa Satürn’ü Kova’dır. Gözlem yeteneği yüksek olduğu için helikopter ebeveynden daha fazla ilgi isterken çocuk ve anne devamlı olarak dokunsal-tensel temasta olmak isteyebilirler.

Ebeveynlik tarzları, zamanla evrileceğini ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarına göre şekilleneceğini “Sosyal Yetim” yazımda da değinmiştim ve bu yazımı okumak isteyenlere de yazının altına link yönlendirmesiyle bir kez daha bırakacağım.  21. yüzyıl, ebeveynlik anlayışının ve çocuklarımızın bağımsızlığının daha fazla vurgulandığı bir dönemi işaret ediyor. Sevgili anne ve babalar unutmayın ki; her çocuk farklıdır ve ebeveynlik tarzlarımız, onların özel gereksinimlerine ve kişiliklerine uygun olarak değişmelidir. Bu nedenle, çocuklarımızın bireysel gelişimine saygı duymak ve rehberlik etmek en büyük amacımızdır. Değişen dünya koşullarında korkunun daha ön planda oldğunu düşünürsek; helikopter ebeveynlik sanki hepimiz de azda olsa var.  Geleceğin ebeveynlik davranışlarının ise tamamen değişeceğini asla unutmayın.

Astrolog Zeynep Turan

Yazının her hakkı saklıdır.

Kaynak Gösterilerek Dahi Kullanılamaz.

26.09.2023